1 mrt. 2016

Fietsnietjes. Iets voor Uden?

plaatje
Fietsnietjesplan verdient Duitse prijs
Op zich oogt het fietsnietjes-project „Radständer für die Nordstadt“ niet spectaculair. Het is vooral de systematische aanpak, inclusief de aandacht voor burgerparticipatie, waardoor het de Duitse Fietsersprijs verdiende.
Achtergrond van het project is dat het voor de stadsbewoners in oudere wijken vaak lastig is om een fatsoenlijke fietsparkeerplek te vinden in de onmiddellijke omgeving. En als je eerst de fiets uit de kelder moet halen, stimuleert dat niet het gebruik voor korte ritjes.
De stad Neurenberg besloot daarom in Nordstadt over een gebied van circa een vierkante kilometer een plan uit te rollen om op zoveel mogelijk plaatsen fietsparkeerplekken te realiseren in de vorm van aanbindrekken.
De gemeente inventariseerde zelf bestaande en kansrijke nieuwe locaties en vroeg bewoners mee te denken. Het resultaat was dat er in totaal 400 potentiële locaties in kaart werden gebracht. Uiteindelijk leidde dat tot een keuze voor 155 van die locaties, goed voor zo’n 500 fietsen. Eind dit jaar moeten ze allemaal zijn gerealiseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten